ثبت شرکت در ترکیه مطلبی است که در این مقاله به آن خواهیم پرداخت. یکی از پرطرفدارترین روشهای سرمایهگذاری در ترکیه ثبت شرکت است. این روش به خصوص برای ایرانیان به دلایل مختلفی از جمله نزدیک بودن ترکیه، کم هزینه بودن و برخی تشابهات فرهنگی از اهمیت ویژهای برخوردار میباشد. در این مقاله جامع قصد داریم تا صفر تا صد ثبت شرکت در ترکیه را بررسی کنیم پس با ما تا انتها همراه باشید.
چرا ثبت شرکت در ترکیه؟
حالا ممکن است این سوال پیش آید که چرا سرمایهگذاری در ترکیه از طریق ثبت شرکت روش مناسبی است؟ برای پاسخ به این سوال باید گفت که اقتصاد کشور ترکیه در چند سال اخیر رشد فزاینده و چشمگیری داشته است. در حال حاضر هم یک اقتصاد با ثبات و توسعهیافته دارد. خوب است بدانید که ترکیه جزو 20 کشور برتر صنعتی شناخته میشود. از طرفی هم آمریکا آن را کشوری توسعهیافته و با اقتصادی پویا و پیشرفته میشناسد. اقتصاد کشور ترکیه برپایه صنایع بومی و صنعتی میچرخد. اما در موارد دیگری همچون ساختوساز، کشاورزی، گردشگری، ارتباطات، خدمات بانکی و مالی فعالیت دارد. بنابراین جای تعجب نیست که ترکیه میتواند مکان مناسبی برای سرمایهگذاری و درآمدزایی باشد.
قوانین و ضوابط ترکیه برای ثبت شرکت
قوانین ثبت شرکت در ترکیه با قوانین ثبت شرکت در ایران متفاوت است. اما خبر خوب اینکه این فرآیند در ترکیه نسبتا آسان بوده چرا که برای راهاندازی شرکت نیازی به اجازه اقامت نیست. پس از ثبت شرکت، یک اجازه اقامت موقت یک ساله به متقاضیان اعطا میشود. پس از پنج سال هم، در صورتی که شرکت همچنان فعال باشد، افراد میتوانند برای اخذ اقامت دائم ترکیه اقدام کنند.
در گذشته قوانین ثبت شرکت در ترکیه برای اتباع خارجی به گونهای بود که این افراد حتما باید با یک تبعه ترکیهای شریک شوند. اما براساس قوانین جدید ترکیه، اتباع خارجی بدون نیاز به شریک ترکیهای برای ثبت شرکت و سرمایهگذاری در ترکیه اقدام کنند.
ناگفته نماند که برای راهاندازی کسبوکار و ثبت شرکت، متقاضیان لازم است یک حسابدار رسمی ترکیهای استخدام کنند. کشور ترکیه در رابطه با مسائل حقوقی بسیار پایبند به قوانین است، بنابراین با افرادی که از قوانین سرپیچی کنند برخورد جدی میکند.
مدارک ثبت شرکت در ترکیه
براساس توافقات بین ایران و ترکیه، اتباع ایرانی برای مهاجرت به ترکیه به مدارک بهخصوصی نیاز ندارند. اما برای ثبت شرکت، متقاضیان باید مدارک زیر را آماده کنند. پس از جمعآوری مدارک، افراد باید آنها را ترجمه و به اداره مهاجرت ترکیه تقدیم نمایند.
- کارت ملی و شناسنامه همه سهامداران.
- پاسپورت معتبر همه شرکا و مدیران با حداقل شش ماه اعتبار.
- انتخاب نام برای شرکت.
- دو قطعه عکس.
- ارائه اساسنامه شرکت و نوع فعالیت.
- تعیین میزان سهام هرکدام از شرکا.
- مشخص کردن مدیر و اعضای هیئت مدیره.
- اسناد و مدارک اقامت شرکا.
- ارائه تلفن دفتر و آدرس.
- مشخص کردن نماینده و یا نمایندگان.
معرفی انواع شرکتها در ترکیه
شرکتها در ترکیه بسیار متنوع هستند و هرکدام از محدودیتها و قوانین خاص خود تبعیت میکنند. شرکتهای سهامی خاص و با مسئولیت محدود از رایجترین بیزینسها در ترکیه هستند. در ادامه به معرفی انواع شرکتها در ترکیه خواهیم پرداخت.
شرکت با مسئولیت محدود (Limited)
براساس قوانین 2022 مربوط به ثبت شرکت در ترکیه، متقاضیان برای ثبت شرکت لیمیتد، میبایست حداقل یک و حداکثر 55 نفر استخدام کنند. هزینه لازم برای ثبت شرکت با مسئولیت محدود، افراد به حدود 2100 دلار معادل 10000 لیر نیاز خواهند داشت. در این نوع شرکت همچنین، متقاضیان باید دو حساب ارزی، یکی به نام مدیر شرکت و دیگری به نام خود شرکت باز کنند.
طبق قوانین ثبت شرکت، مدیر شرکت میتواند یک شهروند ترکیهای، تبعه خارجی و یا فردی غیر از سهامداران باشد. نکته مهم اینکه میزان سود و زیان و همچنین نوع وظایف هرکدام از سهامداران به میزان سهم سرمایه آنها بستگی دارد. به عبارت دیگر، وظایف، مالیات و بدهی سهامداران باتوجه به میزان سرمایهای که قرار دادهاند تعریف میشود. ناگفته نماند که همه مراحل ثبت شرکت، جابجایی و انتقال اسناد باید با صلاحدید همه سهامداران و در دفاتر اسناد رسمی ترکیه ثبت شوند.
مواردی که میتوان بهعنوان سرمایه ثبت شرکت با مسئولیت محدود معرفی کرد شامل:
- سهام شرکت.
- ماشینآلات و تجهیزات.
- کالاهای غیرنقدی باارزش.
- املاک و داراییها.
- بهره وامهای بانکی.
- داراییهای حاصل از بهرهبرداری منابع طبیعی و … .
همچنین موارد زیر باید در اساسنامه به هنگام ثبت شرکت در ترکیه درج شوند:
- تعیین مدیر شرکت.
- تعیین نام شرکت.
- تعیین حوزه فعالیت.
- تعیین میزان سرمایه.
- تعیین نام و تعداد سهامداران.
- تعیین میزان سرمایه هر سهامدار.
- تعیین بازرس برای شرکت درصورتی که تعداد سهامداران بیش از 20 نفر باشد.
شرکت سهامی
برای ثبت شرکت در ترکیه دو نوع شرکت سهامی وجود دارد:
شرکت سهامی خاص:
تعداد سهامداران در این نوع شرکت باید کمتر از 250 نفر باشند. برای ثبت این نوع شرکت هم متقاضیان به حداقل پنج شخص حقوقی یا حقیقی نیاز خواهند داشت. در جلسات این شرکت، میبایست نمایندگان وزارت تجارت و بازرگانی ترکیه حضور داشته باشند.
سهامی عام:
برخلاف شرکت سهامی خاص، تعداد سهامداران در شرکت سهامی عام باید بیش از 250 نفر باشند.
نکته مهم درباره ثبت شرکت سهامی در ترکیه این است که سرمایهگذاران میتوانند به صورت نامحدود سهام خریداری کنند. همانند شرکت با مسئولیت محدود، در شرکت سهامی هم میزان سود و زیان براساس میزان سهام افراد محاسبه میشود. متقاضیان برای ثبت شرکت سهامی، به مبلغ تقریبا 2800 دلار نیاز خواهند داشت.
شرکت مختلط
یکی دیگر از انواع ثبت شرکت در ترکیه با عنوان شرکت مختلط شناخته میشود. در این نوع شرکت، یک یا چند سهامدار مسئولیت رسیدگی و پرداخت بدهیهای شرکت را دارند. سایر سهامداران براساس میزان سرمایه خود مسئول هستند. لازم به ذکر است که تنها افراد حقیقی اجازه فعالیت به عنوان شریک یا سهامدار را در این شرکت دارند.
شرکت تضامنی
قوانین ثبت شرکت تضامنی در ترکیه با سایر شرکتها متفاوت است. در این نوع شرکت، فارغ از میزان سهام و سرمایه، همه شرکا و سرمایهگذاران به یک اندازه مسئول هستند. در صورتی که شرکت بدهی بالا بیاورد، همه سهامداران به یک اندازه ملزم به پرداخت آن هستند.
ثبت بیزینس در مناطق آزاد ترکیه
آن دسته از سرمایهگذارانی که قصد فعالیت در حوزه صنعت و تولید کالا را دارند میتوانند برای ثبت شرکت در ترکیه و در مناطق آزاد اقدام کنند. این شرکت برای فعالیت در حوزه صادرات و واردات بسیار مناسب است. البته فعالیت شرکت باید به اسم کشور ترکیه باشد.
براساس قوانین این نوع شرکتها، دولت ترکیه موظف است تا شهرکهای صنعتی و مناطق آزاد را به متقاضیان معرفی کند. افراد هم در این مکانها میتوانند برای خرید ملک یا ساخت سوله با کمترین هزینه ممکن اقدام کنند. متقاضیان همچنین با استخدام کارمند و کارگر میتوانند از مزایای مختلف بیمه کارکنان و معافیت مالیاتی بهرهمند شوند.
مقاله پیشنهادی ——-> مهاجرت از طریق ثبت شرکت
6.شرکت تعاونی یا جمعی
ثبت شرکت در ترکیه از طریق راهاندازی شرکت تعاونی یا جمعی امکانپذیر است. این نوع شرکت توسط افراد حقوقی و حقیقی تاسیس شده و هدف آن، حفظ و تامین منافع اقتصادی شرکا و سهامداران میباشد. برای راهاندازی چنین شرکتی به حداقل هفت شریک نیاز خواهد بود. هر کدام از سهامداران هم باید یک الی 5000 سهام خریداری کنند. ارزش هر سهم در شرکت جمعی معادل 100 لیر است. هیئت مدیره باید حداقل سه شهروند یا تبعه ترکیهای داشته باشد. ضمن اینکه شرکا میتوانند به طور همزمان با کسبوکارهای دیگر هم فعالیت کنند.
7.شرکت شخصی
از دیگر انواع شرکت که میتوان در ترکیه ثبت کرد شرکت شخصی نام دارد که توسط یک فرد حقیقی تاسیس میشود. البته قوانین و ضوابط این نوع شرکتها محدود بوده و مدیر شرکت نمیتواند در هر زمینهای فعالیت کند. از آن جهت که فرآیند اعطای مجوز به این نوع شرکتها طی چند روز انجام میشود از طرفداران بسیار زیادی برخوردار است. بهخصوص آن دسته از سرمایهگذارانی که فعالیت خاص گستردهای ندارند میتوانند به ثبت شرکت در ترکیه به صورت شخصی اقدام کنند. هزینه ثبت شرکت شخصی حدودا 3000 لیر بوده که نسبت به سایر شرکتها مقرون به صرفهتر است.
8.شرکت تجاری
کسبوکارهای تجاری و بازرگانی به دلیل اعتبار بالایی که در جهان دارند از طرفداران بسیار زیادی برخوردار هستند. کشور ترکیه یکی از موفقترین کشورها در حوزه تجارت و صادرات با رتبه 5 جهانی و واردات با رتبه 7 است. افراد بلافاصله پس از تنظیم اساسنامه میتوانند کارت بازرگانی دریافت و به انجام فعالیتهای تجاری بپردازند.
کالاهایی که برای صادرات در ترکیه مناسب هستند عبارتند از:
- فلزات.
- محصولات کشاورزی.
- محصولات نساجی.
- خودرو.
- سنگهای قیمتی و جواهرات.
مزایای ثبت شرکت در ترکیه
با ثبت شرکت، افراد از مزایای بیشماری بهرهمند میشوند که از میان آنها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- دریافت اقامت یکساله.
- دریافت اقامت دائم برای خود و خانواده پس از پنج سال.
- راهاندازی قانونی تجارت و کسبوکارهای بینالمللی.
- امکان افتتاح حساب بانکی در این کشور و دریافت کارت اعتباری.
- هزینه پایین راهاندازی کسبوکار نسبت به سایر کشورها.
- امکان دریافت کارت بازرگانی.
- پرداخت مالیات پایین و امکان دریافت معافیت مالیاتی.
- عدم نیاز به سرمایه اولیه زیاد.
- رفتوآمد راحت به دلیل نزدیکی به ایران.
- عدم وجود هرگونه محدودیت برای ایرانیان.
- بهرهمندی از حمایت ترکیه از مدیران و سرمایهگذاران.
- دریافت انواع تسهیلات ویژه.
- امکان پیشرفت در زمینه بینالمللی.
معایب ثبت شرکت در ترکیه
هر کاری و هر روشی، به موازات مزایایی که دارد ممکن از با معایبی هم همراه باشد. ثبت شرکت هم در این کشور از این قاعده مستثنا نیست. معایب ثبت شرکت در ترکیه به شرح زیر هستند:
- دشوار بودن مراحل و فرآیند افتتاح حساب بانکی.
- بالا بودن نرخ فساد اداری.
- پایین بودن نرخ شاخص زبان انگلیسی.
- اجبار به دریافت تاییدیهها و مجوزهای فراوان.
- هزینههای گران مراکز حقوقی.
مراحل ثبت شرکت در کشور ترکیه
در ادامه این بخش به شرح مراحل ثبت شرکت به صورت گام به گام میپردازیم. موسسه مهاجرت با ما، متخصص در حوزه ثبت شرکت در ترکیه میتواند کمک رسان شما در این مسیر پرپیچ و خم باشد. مراحل ثبت شرکت به شرح زیر هستند:
1. ترجمه مدارک هویتی همه شرکا.
2. تعیین کردن محلی به عنوان دفتر.
3. تنظیم قوانین و اساسنامه شرکت.
4. دریافت کد مالیاتی با مراجعه به اداره مالیات ترکیه.
5. ترجمه اسناد و نوتر کردن آنها در دفاتر اسناد رسمی ترکیه.
6. تکمیل فرمهای مربوط به ثبت شرکت.
7. مراجعه به اتاق بازرگانی برای دریافت کارت بازرگانی یا تکمیل فرمهای مربوط.
8. مراجعه به اداره ثبت شرکت در ترکیه و ثبت اساسنامه و مدارک.
9. افتتاح حساب بانکی.
10. واریز کردن یک چهارم سرمایه به حساب بانکی.
11. چاپ و انتشار روزنامه رسمی برای شرکت.
12. اعلام وضعیت شرکت به اداره مالیات برای اعزام بازرس.
13. پس از بررسی بازرس، یک شماره ثبت به متقاضیان داده میشود.
14. در نهایت هم کارت بازرگانی یا کارت ثبت به متقاضیان اعطا شده و افراد میتوانند کسبوکار خود را آغاز کنند.
زمان لازم برای ثبت شرکت
سوالی که برای همه متقاضیان ثبت شرکت در ترکیه پیش میآید این است که این پروسه چقدر زمان میخواهد. خبر خوب اینکه برای راهاندازی کسبوکار در ترکیه زمان زیادی لازم نیست. درصورتی که متقاضیان به صورت آگاهانه اقدام کنند، میتوانند در طی سه الی هفت روز کاری شرکت با مسئولیت محدود خود را تاسیس نمایند. برای سایر شرکتها زمان دقیقی نمیتوان اعلام کرد و به طور کلی ممکن است ثبت شرکت یک ماه به طول بیانجامد. برای کاهش اتلاف وقت و هزینه بهتر است از کمک متخصصین و وکلای این حوزه در موسسه مهاجرت با ما استفاده کنید.
نکات مهم در رابطه با ثبت شرکت در کشور ترکیه
نکته اول: ثبت شرکت به هدف اخذ اقامت در ترکیه روش مناسبی به شمار میرود. افراد میتوانند از سایر روشهای کم هزینهتر برای این منظور استفاده کنند.
نکته دوم: برای ثبت شرکت نیازی به خرید واحد اداری نیست. در این حالت محل سکونت میتواند به عنوان محل فعالیت به اداره ثبت اسناد رسمی معرفی شود. به این روش اصطلاحا (Home Office) گفته میشود.
نکته سوم: درصورتی که خانه محل سکونت قرار است محل فعالیت تجاری شود، متقاضیان موظف هستند مبلغی معادل یک چهارم اجاره را به عنوان مالیات پرداخت کنند.
اخذ اقامت از طریق ثبت شرکت
یکی از اهداف اغلب متقاضیان ثبت شرکت در ترکیه دریافت اقامت دائم است. البته یکی از مزایای ثبت شرکت هم همین امکان دریافت اقامت هم برای سرمایهگذار و هم خانواده وی میباشد. به طور کلی، ثبت شرکت در ترکیه موجبات اخذ کارت کمیلیک، تابعیت، پاسپورت و شهروند را فراهم میکند.
براساس قوانین جدید مهاجرت به ترکیه، افراد در کنار پنج سال زندگی و فعالیت تجاری باید یکی از شرایط زیر را جهت دریافت اقامت دائم داشته باشند:
- ایجاد اشتغال برای بیشتر از 50 نفر.
- سرمایهگذاری به مبلغ بیش از 500000 دلار.
- خرید ملک به مبلغ بیش از 400000.
خرید اوراق قرضه به مبلغ 500000 دلار و عدم فروش آنها به مدت سه سال.
مقاله پیشنهادی ——-> خرید ملک در ترکیه
هزینه ثبت شرکت در ترکیه
هزینهها ثبت شرکت تنها مربوط به میزان سرمایه و تاسیس شرکت نیست. مواردی همچون مالیات، حسابرسی، اجاره یا خرید واحد، نگهداری از وسایل و تجهیزات و … مدنظر قرار داده شوند. پس از دریافت مجوز، سرمایهگذاران باید ماهیانه حدود 1000 لیر به دولت پرداخت کنند. به طور کلی، برای ثبت شرکت، و اخذ اقامت دائم، افراد به 100000 لیر نیاز خواهند داشت. 25 درصد از این مبلغ باید در حین آغاز کار در حساب سرمایهگذار باشد. برای کاهش هزینههای اجاره دفتر کار، افراد میتوانند از دفاتر اشتراکی که اجاره آنها تنها 250 لیر است استفاده کنند.
در جدول زیر، ریزهزینههای ثبت شرکت در ترکیه نمایش داده شدهاند:
نوع خدمات | هزینه به لیر ترکیه |
اجاره ماهیانه دفتر کار | 250 |
حقوق ماهیانه حسابدار | 700 الی 1000 |
حداقل مالیات | 87 |
مهر شرکت | 90 |
دریافت مجوز و تاییدیه | 50 |
ایجاد آگهی | 1800 |
ثبت آگهی در روزنامه | 40 |
اشتراک روزنامه | 60 |
دریافت مجوز | 150 |
دریافت برگ تاییدیه از اداره ثبت اسناد رسمی | 225 |
هزینههای مربوط به مالیات ثبت شرکت
براساس آخرین گزارشها، نرخ مالیات در سال 2022 معادل 23 درصد است. افرادی که در ترکیه اقدام به ثبت شرکت میکنند ملزم به پرداخت همه مالیاتهای زیر هستند:
مالیات بر ارزش افزوده
همه فعالیتهای تجاری و صنعتی، کشاورزی، کالاها اعم از وارداتی و یا صادراتی ملزم به پرداخت مالیات بر ارزش افزوده هستند. نرخ این مالیات به صورتهای 1 درصدی، 8 درصدی و 18 درصدی مشخص میشود.
مالیات معاملات بیمه و معاملات بانکی
شرکتهای بانکی و بیمه ملزم به پرداخت این نوع مالیات هستند. نرخ این مالیات هم 5 درصدی برآورد میشود. لازم به ذکر است که برخی معاملات بانکی تنها ملزم به پرداخت مالیات 1 درصدی هستند. سرمایهگذاران در حوزه بیمه و بانک مشمول پرداخت مالیات بر ارزش افزوده نیستند.
تمبر مالیاتی
این مالیات برای برخی از مدارک و اسناد مهم نظیر قراداد، ضمانت نامه، صورتحسابهای مالی و مواردی از این قبیل اعمال میشود. نرخ این تمبرها معادل 0.189٪ و 0.948٪ ارزش سند است که از مالکان دریافت میشود.
نتیجه گیری
کشور ترکیه یک کشور اوراسیایی با شرایط سرمایهگذاری بسیار مناسب و ایدهآل است. این کشور برای متقاضیان ثبت شرکت در ترکیه تسهیلات مناسب و مالیات کم در نظر گرفته و از آنها حمایت میکند. مزایایی همچون دریافت اقامت دائم، مقرون به صرفه بودن، هزینههای زندگی پایین، عدم وجود هیچگونه محدودیت و … باعث شده تا این کشور محل مناسبی برای ثبت شرکت و راهاندازی کسبوکار باشد.
سوالات متداول
بله. همه افرادی که به هدف انجام فعالیتهای مختلف تجاری، صنعتی، کشاورزی و … به ثبت شرکت میپردازند ملزم به پرداخت مالیات هستند.
هزینهها برای ثبت شرکت بنا به نوع شرکت متفاوت است. افراد برای تاسیس شرکت با مسئولیت محدود به 100000 لیر و برای تاسیس شرکت سهامی به 50000 لیر سرمایه نیاز دارند.
شرکت با مسئولیت محدود، شرکت سهامی عام، شرکت سهامی خاص، شرکت تضامنی، شرکت تعاونی، شرکت تجاری، شرکت شخصی و شرکت منطقه آزاد.
موسسه مهاجرت با ما، با چندین سال سابقه و با داشتن تیمی از وکلای حرفهای و متخصص در حوزه ثبت شرکت در ترکیه آماده خدمات رسانی به سرمایهگذاران عزیز است.
درخواست ارزیابی
برای کسب اطلاعات بیشتر درباره این دوره درخواست ارزیابی خود را ارسال کنید و یا با ما در تماس باشید.
ارتباط با ما
اگر درباره ی این مقاله سوالی داشتید که به پاسخش نرسیدید، متخصصان ما آماده پاسخگویی به شما هستند.