ویزا یا روادید سندی مسافرتی است که بهمنظور سفر به کشورهای مختلف و برای اهداف متفاوتی صادر میشود. روادید بهعنوان مدرکی الزامی و ضروری برای ورود به یک کشور خارجی شناخته میشود و در واقع برگهای است که نشان میدهد یکی از نمایندگان سفارت کشور مقصد شما، با ورودتان به آن کشور موافقت کرده است و مانعی برای آن وجود ندارد. شما باید قبل از سفر برای صدور روادید در سفارت یا کنسولگری کشور مقصد درخواست خود را ارائه دهید. گاهی اوقات میتوانید در بدو ورود به کشور مقصد نیز این مدرک را دریافت کنید. روادید معمولا روی گذرنامه چسبانده میشود و مدت زمان مجاز برای اقامت فرد را مشخص میکند. در این مطلب، با انواع ویزاهای مختلف و شرایط خاص آنها، بهصورت کامل آشنا میشویم.
آنچه در این مقاله میخوانید
تفاوت ویزا و پاسپورت
در ابتدا باید به تعریف تفاوت ویزا با گذرنامه بپردازیم. پاسپورت یا گذرنامه یکی از مدارکی است که برای مدتی موقت بهمنظور خروج از کشور و مسافرت به کشوری دیگر صادر میشود. در گذرنامه، اطلاعات شخصی اعم از نام کامل، عکس، اطلاعات ثبت احوال و موارد دیگر در آن درج شده است و نشان میدهد که فرد تبعه یک کشور خارجی و موظف به تابعیت از قانون آن کشور است.
اما ویزا در واقع سندی است که بهصورت کاغذی، برچسبی و یا حتی الکترونیکی به گذرنامه فرد الصاق میشود و به او این امکان را میدهد که در مدت مشخصی که تاریخ آن روی ویزا درج شده، در کشور مقصد اقامت داشته باشد. در صورت اتمام مدت روادید، فرد باید خاک آن کشور را ترک کند و اگر در موعد مقرر خارج نشود، باید جریمه نقدی پرداخت کند و تا مدت زیادی نمیتواند مجدد وارد آن کشور شود. پاسپورت برای خروج از کشور مبدا و ویزا برای ورود به کشور مقصد مورد استفاده قرار میگیرند.
آیا اخذ ویزا بهمعنی تایید قطعی ورود به کشور مقصد است؟
نکته حائز اهمیت این است که اخذ روادید به معنای تایید قطعی ورود فرد مسافر به کشور مقصد نیست و ماموران کنترل در آنجا میتوانند در صورت لزوم و صلاحدید از ورود او به کشور مقصد جلوگیری کنند. البته در این شرایط هم راهحلهایی وجود دارد که بتوان وارد آن کشور شد. کافی است فرد موارد زیر را برای ماموران توضیح داده و یا به آنها ارائه دهد:
- شرح و توضیح هدف از سفر به کشور مقصد و نشان دادن مدارک اثباتکننده آن
- ارائه آدرس دقیق محل اقامت خود مانند آدرس هتل و محل اقامت آشنایان در کشور مقصد
- اثبات تمکن مالی برای اقامت در آن کشور
- نشان دادن بلیط برگشت خود به کشور مبدا
تقسیمبندی کشورها از نظر نحوه صادر کردن انواع ویزا
هر کشور برای صدور روادید خاص خود، قوانین ویژهای در نظر گرفته است و نحوه و زمان صدور ویزای هر کدام تفاوت دارند. اما بهطور کلی، کشورهایی که برای سفر به آنها به اخذ ویزا نیاز داریم، به سه دسته تقسیم میشوند که در ادامه هر یک را بررسی میکنیم.
کشورهایی که برای سفر به آنها، به اخذ ویزا نیازی نیست
دسته اول کشورهایی هستند که برای سفرکردن به آنها، احتیاجی به گرفتن روادید نیست. تعداد این کشورها برای سفر کردن مردم ایران زیاد نیست. کشورهایی همچون اکوادور، مالزی، ارمنستان، گرجستان و ترکیه و چندی از کشورهای دیگر، در این لیست قرار میگیرند. بهتبهتر است همواره قبل از سفر به این کشورها، به وبسایت وزارت خارجه یا به سفارت کشور مقصد در تهران، مراجعه کنید و از آخرین قوانین و شرایط سفر به
آن کشور مطلع شوید. معمولا فهرستهایی که در اینترنت، درباره کشورهای بدون نیاز به ویزا، پخش میشوند، چندان قابل اعتماد نیستند.
کشورهای مستلزم اخذ ویزا قبل از سفر
دسته دوم کشورهایی هستند که فرد باید قبل از سفر به آنها، درخواست روادید کند. افراد ایرانی برای سفر به بیشتر کشورهای دنیا، نیاز به دریافت ویزا دارند. شما باید به سایت سفارتخانه کشور مقصدتان مراجعه کنید و یا با سفارتخانه مورد نظر تماس بگیرید و لیست مدارکی که برای گرفتن ویزا نیاز دارید را تهیه کرده و براساس آن اقدام کنید. این مدارک برای هر کشور تقریبا با هم متفاوت هستند. باید از سفارت وقت بگیرید و در زمان تعیین شده مدارک خود را به محل سفارت ببرید. روادید در صورت تایید شدن، تا زمان مشخصی برای شما ارسال خواهد شد. در غیر این صورت، خبر رد شدن درخواستتان را برای شما ارسال خواهند کرد.
کشورهایی که در بدو ورود مسافران، ویزا صادر میکنند
سومین دسته از کشورها، کشورهایی هستند که در لحظه ورود مسافران، به آنها ویزا میدهند یا به اصطلاح دارای قانون visa on arrival هستند. در این نوع درخواست ویزا نیازی به صرف وقت و در انتظار نوبت سفارت ماندن نیست. فرد به کشور مقصد مسافرت کرده و در زمان ورود به آنجا، مبلغی را بهعنوان ورودی پرداخت خواهد کرد. همچنین او باید مدارک لازم را پس از دادن مبلغ ورودی به ماموران کنترل در کشور مقصد ارائه کند. سپس برچسب ویزا در پاسپورت او ثبت میشود؛ مانند کشورهای تانزانیا و سریلانکا.
انواع ویزا
ویزاها در انواع مختلفی طبقهبندی میشوند که از جمله آنها میتوان به ویزاهای تحصیلی، کاری، سرمایهگذاری، توریستی، استارتآپ و انواع دیگر ویزا اشاره کرد. البته لازم به ذکر است که بسیاری از کشورهای دنیا برای ورود به سایر کشورها، احتیاجی به گرفتن روادید ندارند و یا حتی بعضی از کشورها، بهخصوص اعضای اتحادیه اروپا، طی روابط، معاملات و مراودات، نیازی به اخذ روادید برای ورود به کشورهای همسایه خود و یا حتی کشورهای دیگر ندارند.
ویزای توریستی؛ متداولترین نوع از انواع ویزا
ویزای توریستی، محدودیت زمانی مشخص شدهای به مدت چند روز تا چند سال دارد و شخص میتواند در کشور مقصد در مدت از پیش تعیین شدهای، حضور داشته باشد. نکته حائز اهمیت این است که این نوع از روادید به هیچ گونه دیگری قابل تبدیل کردن نیست. زمانی که برای اخذ ویزای توریستی اقدام میکنید، مدارکی از سوی سفارت کشور مورد نظر از شما خواسته میشوند، که عبارتند از:
- گذرنامه با تاریخ انقضای حداقل 3 ماهه
- اثبات شاغل بودن یا بازنشستگی در کشور محل سکونت
- عکس با اندازه مشخص شده از سوی دفتر ویزا
- کپی پاسپورت
- دعوت نامه از سوی کارفرما در کشور مورد نظر
- اثبات توانایی و تمکن مالی با مدارکی مانند سند ملکی، حساب بانکی و اوراق سهام
- پر کردن فرمهای مربوطه
- رزرو بلیطهای رفت و برگشت
مقاله پیشنهادی ——->ویزای توریستی کانادا
ویزای تحصیلی؛ از پرطرفدارترین انواع ویزا
گرفتن ویزای تحصیلی به معنی گرفتن مجوز تحصیل یا اپلای کردن در یکی از مراکز آموزشی و دانشگاههای کشور مورد نظر است. برای گرفتن ویزای تحصیلی، ابتدا مکاتبه با دانشگاه مورد نظر و داشتن نامه پذیرش از آنجا و یا هر مرکز تحصیلی دیگر در کشور مقصد، لازم است و بدون گرفتن نامه پذیرش، روادید برای شخص متقاضی تحصیل صادر نخواهد شد. اخذ روادید تحصیلی به عواملی بستگی دارد که عبارتند از:
- کشور مورد تابعیت
- کشور مقصد
- دوره مورد نظر برای تحصیل
- مرکز آموزشی یا دانشگاه مورد نظر برای تحصیل
- برخورداری از تمکن مالی لازم
تاثیر کشور مورد تابعیت در اخذ ویزای تحصیلی
سیستم صدور ویزا و مراحل پذیرش در کشورهای مختلف متفاوت است؛ با این حال در برخی از کشورها قوانینی وجود دارند که در بسیاری از موارد، مشترک هستند. در بیشتر کشورهای اروپایی، نیازی به گرفتن ویزا برای تحصیل نیست. اگر کشور مبدا شما عضو اتحادیه اروپا باشد، نیازی به اخذ ویزا برای تحصیل در سایر کشورهای اروپایی نخواهید داشت؛ اگر خارج از کشورهای عضو اتحادیه اروپا باشید، باید جزئیات دریافت ویزای کشور مقصد خود را بررسی کنید.
پشتوانه و تمکن مالی برای ویزای تحصیلی
یکی از فاکتورهای مهم برای کشورها، توانایی تامین هزینههای مالی از طرف دانشجو است، آنها میخواهند بدانند آیا فرد متقاضی میتواند حداقل به مدت یک سال، مخارج زندگی، مطالعه و تحصیل خود را تامین کند؟ در کشورهایی مانند استرالیا قبل از اخذ ویزای تحصیلی، باید ثابت کنید که بودجه لازم برای تامین هزینههای زندگی و تحصیل خود را دارید. در درجه بعدی، لازم است اعلام کنید که پس از پایان دوره تحصیلی، به کشور تابعیت خود بازمیگردید. برای تحصیل در انگلستان و ایالات متحده آمریکا نیز علاوه بر دانش کافی در زمینه زبان انگلیسی، فرد متقاضی باید حداقل به مدت یک سال، قادر به تامین هزینههای تحصیل خود باشد.
مقاله پیشنهادی ——->ویزای تحصیلی
ویزای کاری
گرفتن ویزای کاری به معنی گرفتن مجوز کار و اشتغال به صورت پاره وقت و یا تمام وقت در کشور مقصد است. برای اخذ این روادید، مکاتبه و پذیرفته شدن در یک موقعیت شغلی در کشور مقصد و طبعا داشتن قرارداد کاری و یا حداقل پیشنهاد کاری از سوی کارفرما، محل کار و یا شرکت و کارخانهای در آنجا، لازم است. برای اخذ ویزای کاری از نوع درخواست شغل، باید پس از آن که شما شغل متناسب با شرایط خود را یافتید؛ درخواست خود را به شرکت مربوطه ارسال کنید. مسئولان شرکتها، معمولا یک سری مدارک متداول را از شما درخواست میکنند که مهمترین آنها عبارتند از:
- کپی مدارک تحصیلی
- برنامه کامل کاری
- رزومه کاری
- نمونه کار
این شرکتها معمولا به دو روش حضوری و آنلاین، اقدام به مصاحبه با جویای کار میکنند. در صورت پذیرش در مصاحبه آنلاین، شما باید در کشور مبدا خود، نسبت به دریافت ویزای کار از نوع جاب آفر اقدام کنید.
مقاله پیشنهادی ——-> ویزای کار کانادا
ویزای استارتاپ
اگر شخص ایدهای نوآورانه در زمینههای مختلف اعم از تجاری، کسب و کار و یا زمینههای دیگر داشته باشد، میتواند با اخذ این نوع از انواع ویزا، در کشورهایی که برگزارکننده استارتآپ های اینچنینی هستند، اقامت استارتآپی داشته باشد. از مهمترین مزیتهای این امر، میتوان به دریافت اقامت در همان ابتدای کار اشاره نمود. در واقع در صورتی که ایده شخص مورد تایید قرار بگیرد، در همان ابتدا میتواند اقامت دائمی داشته و پس از گذشت 3 سال برای دریافت پاسپورت کشور مقصد اقدام کند. با انجام این پروسه، اجازه به همراه آوردن فرزندان تا سن 21 سال را نیز خواهد داشت.
مقاله پیشنهادی ——-> مهاجرت استارتاپی
ویزای تجاری
ویزای تجارت، یک مجوز سفر است که به کارآفرین یا کارمندان شرکتها اجازه میدهد تا به طور موقت از یک کشور خارجی برای مقاصد تجاری بازدید کنند. با این ویزا، آنها میتوانند در حین بازدید، فعالیتهای تجاری انجام دهند که به منزله کار یا اشتغال در کشور صادرکننده نیست. این نوع از روادید به دارندگان، حق کار تمام وقت در کشوری که ویزا را صادر کرده است، نمیدهد. برای اقداماتی مانند بستن قراردادهای تجاری در کشورهای خارجی، به اخذ این نوع از انواع ویزا احتیاج است.
ویزای ترانزیت
ویزای ترانزیت یک مجوز سفر موقت است که به مسافران اجازه میدهد از یک کشور خارجی عبور کنند تا به کشور دیگری بروند. این نوع از روادید، به شخص این امکان را میدهد که به طور موقت وارد کشوری شود تا پرواز خود را تغییر داده یا به شکل دیگری از حمل و نقل به مقصد خود برسد. در کل این نوع از روادید به این منظور صادر میشود که شخص از کنترلهای مرزی کشوری که قصد گذر از آن را دارد، عبور کند تا سوار هواپیما یا کشتی شود، اما نمیتواند در آن کشور بماند.
ویزای پزشکی و درمانی
روادید پزشکی برای مدت زمان درمان و بهبودی بیمار، بهصورت کوتاهمدت صادر میشود. برای واجد شرایط بودن برای اخذ این نوع ویزا، شخص باید مدارکی را از پزشک متخصص در مورد وضعیت جسمانی خود و مدرکی مبنی بر اینکه بیمارستان و پزشکی را در کشور مقصد خود پیدا کرده است که اقدامات لازم برای درمان او را انجام میدهند، ارائه کند.
مقاله پیشنهادی ——->مهاجرت پرستاران
ویزای سرمایه گذاری
ویزای سرمایه گذاری به شخص این امکان را میدهد که در صورت سرمایهگذاری مبلغ قابل توجهی در کشور مقصد، در آنجا اقامت داشته باشد. سرمایهگذاری به منظور اقامت صورتهای متفاوتی دارد مانند سرمایهگذاری در یک استارتاپ، اوراق قرضه، یک صندوق دولتی و موارد دیگر. اما نتیجه آن باید یکسان باشد: تاثیر مالی مثبت و یا ایجاد فرصت های شغلی. در برخی از کشورها، در صورت خرید ملک، ممکن است شخص بتواند ویزای سرمایهگذاری دریافت کند.
مقاله پیشنهادی ——-> ویزای سرمایه گذاری استرالیا
ویزای شینگن
برای سفر به بسیاری از کشورهای اروپایی، بهخصوص اعضای اتحادیه اروپا، فرد ملزم به دریافت ویزای شینگن است. ویزای شینگن در واقع به فرد این امکان را میدهد که به راحتی و بدون محدودیت از یک کشور اروپایی به دیگری سفر کنند. برای اخذ ویزای شینگن باید به سفارت کشور اروپایی مورد نظر که عضو پیمان شینگن است مراجعه کنید. این کشورها معمولا شرایط مشابهی برای صادر کردن روادید دارند که عبارتند از:
- گردش حساب مناسب: یکی از مهمترین فاکتورها برای اخذ ویزای شینگن گردش حساب 6 ماه آخر است
- مشخص کردن هدف از سفر به حوزه شینگن : با مشخص کردن هدف سفرتان به منطقه شینگن، به افسران ویزا کمک میکنید راحتتر در مورد اعطای ویزا تصمیمگیری کنند
- داشتن تمکن مالی کافی: برای دریافت ویزای شینگن باید ثابت کنید که در مدت اقامت در کشور مقصد مشکلی در پرداخت هزینههای اقامت خود ندارید
مقاله پیشنهادی ——-> ویزای المان
ویزای مولتی کانادا
ویزای مولتی کانادا یکی از محبوبترین ویزاهای جهان است. این ویزا، به مسافران کانادا، امکان اقامتی طولانی میدهد. این نوع ویزا اعتباری 10 ساله دارد؛ اما با توجه به محدودیتهای پاسپورت در ایران، این ویزا برای ایرانیان فقط 5 سال اعتبار دارد. تنها محدودیت این ویزا، این است که هر 6 ماه یکبار، باید حتی برای مدت چند روز هم که شده این کشور را ترک کنید و مجددا به آن بازگردید. شرایط دریافت این ویزا عبارتند از:
- داشتن دلیلی مشخص و قانعکننده برای سفر به کانادا: اگر دلیل قانع کنندهای نداشته باشید این ابهام به وجود میآید که قصد پناهندگی به این کشور را دارید و این اقدام، غیرقانونی است
- عدم وجود سوابق کیفری جنایی و امنیتی: باید اثبات کنید حضور شما در این کشور برای شهروندان آن، مخاطره آمیز نخواهد بود
- داشتن استانداردهای سلامت جسم و روان: باید عاری از هر گونه بیماری خاص و خطرناک باشید
مقاله پیشنهادی ——-> مدارک لازم برای ویزای تحصیلی کانادا
نحوه اخذ ویزا
برای گرفتن انواع ویزا، روشهای مختلفی وجود دارند که فرد متناسب با کشور مقصد مورد نظر و نوع ویزای درخواستی خود میتواند روش متناسب با اخذ آن را انتخاب کند. در ادامه، روشهای مختلف برای اخذ انواع ویزا، فهرست شدهاند.
مراجعه به سفارت
فرد میتواند شخصا به سفارت کشور مربوطه مراجعه کرده و بعد از پر کردن فرمها و ارائه مدارک برای روادید مورد نظر خود درخواست کند. این روش متداولترین و مطمئنترین روش گرفتن انواع ویزا است و اکثر مردم از این راه برای گرفتن ویزا اقدام میکنند. بهعنوان مثال، کشور فرانسه روادید را از روش مراجعه به سفارت و به صورت حضوری ارائه میدهد. فرد باید از قبل از سفارت وقت بگیرد و در زمان مشخص شده با مدارک به آنجا مراجعه کند. پس از انجام مراحل در صورت تایید روادید با پست به درب منزل او ارسال میشود.
اخذ ویزا از طریق آژانسها و شرکتهای مسافرتی
در این روش فرد مدارک خود را در اختیار شرکتهای واسطه یا آژانسها و تورها قرار میدهد. بعضی ازکشورها مانند امارات و سنگاپور، روادید را تنها از طریق این روش ارائه میکنند. برای گرفتن روادید کشورهای چین و روسیه میتوانید به سفارتخانههای آنها مراجعه کنید اما این کار برایتان دردسرساز خواهد شد و بهتر است با مراجعۀ به آژانسهای مسافرتی در وقت و هزینه خود صرفهجویی کنید. سفارتهای چین و روسیه برای ارائه ویزای حضوری، سختگیر هستند و در این مورد اقدام از طریق آژانسهای مسافربری به نفع شما خواهد بود.
صدور ویزای آنلاین
بعضی از کشورها مانند استرالیا و نیوزلند از تکنولوژی نهایت بهره را میبرند و درخواست روادید را تنها به صورت اینترنتی و آنلاین دریافت میکنند. نکته جالب این روش این است که هیچ برچسبی بر روی پاسپورت ثبت نخواهد شد. در حقیقت ویزای کشور استرالیا یک فایل پیدیاف است که برای گیرنده ویزا ایمیل میشود. کشورهای تاجیکستان و آذربایجان برای صدور روادید، از هر سه روش استفاده میکنند.
مصاحبه برای ویزا
گاهی ممکن است ضمن درخواست مدارک معتبر، از شما خواسته شود برای مصاحبه ویزا، به سفارت کشور مورد نظر مراجعه کنید. لازم به ذکر است اکثر درخواستهای ویزا بدون انجام مصاحبه تایید یا رد میشوند. اکثرا مصاحبههای انواع ویزا، در صورت بازدید شخص از کشوری خاص با شرایطی ویژه، انجام میشوند. برخی از متداولترین سوالاتی که ممکن است در این مصاحبه از متقاضی پرسیده شوند، عبارتند از:
- دلیل سفر به کشور مورد نظر چیست؟
- آیا درخواست شما در این زمان خاص دلیل روشنی دارد؟
- از چه جاهایی می خواهید بازدید کنید؟
- چه مدت آنجا میمانید؟
- آیا از شخص خاصی بازدید خواهید کرد؟
- آیا تنها سفر میکنید؟
- سابقه کیفری دارید؟
- آیا شاغل هستید، اگر شاغل هستید کارتان را در مدت سفر چه میکنید؟
- برنامهتان برای پایان سفر چیست؟ آیا پس از سفر به کشور خود بازمیگردید؟
مدارک لازم برای ویزا
شرایط اخذ ویزا در کشورهای مختلف، متفاوت است. هر کشور با توجه به موقعیت سیاسی و جغرافیایی خود، شرایط مختص به خود را برای ارائه ویزا در نظر میگیرد؛ در این میان مواردی هستند که در تمام کشورها به صورت مشترک وجود دارند. مدارک مشترک اخذ ویزا عبارتند از:
- ارائه پاسپورت معتبر
- ارائه شناسنامه و کارت ملی به همراه کپی آنها
- عکس پشت زمینه سفید و جدید
- گواهی اشتغال به تحصیل برای محصلین
- گواهی اشتغال به کار برای شاغلین
- گواهی بازنشستگی برای بازنشستگان
- ارائه پرینت گردش حساب 6 ماهه اخیر
- بیمه نامه مسافرتی
- برنامه سفر
دستورالعملهای صدور انواع ویزا
در بسیاری از کشورها هنگام صدور ویزا، دستورالعملهایی برای منع ورود، وجود دارند که اگر شخص متقاضی یکی از آنها را داشته باشد، از ورود او به آن کشور ممانعت بهعمل میآید. در صورت عدم رعایت دستورالعملهای مربوط به اخذ ویزا، ممکن است در هر مرحلهای که باشید ویزای شما مردود شود. موارد زیر رایج ترین دستورالعملهای منع ورود هستند:
- بیماریهای خاص و خطرناک
- شرایط سیاسی و امنیتی که برای کشور میزبان مخاطرهآمیز باشد
- مشکلات مالی و عدم تمکن مالی
- سوابق کیفری و ارتکاب جرم
مقاله پیشنهادی ——-> انواع ویزا استرالیا
نتیجه گیری
در این مطلب، با انواع ویزا و شرایط و مدارک خاص آن آشنا شدیم. همچنین انواع روشهای اقدام برای اخذ روادید را بررسی کردیم. همانطور که گفته شد، برای کشورهای مختلف، قوانین متفاوتی برای صدور ویزا وجود دارند و برای مسافران، بسته به کشور، در مواقع متفاوتی همچون قبل از سفر و یا بعد از رسیدن به مقصد ویزا صادر میشود. ورود به بعضی کشورها نیز احتیاجی به اخذ ویزا ندارد و داشتن گذرنامه کافی است. همواره پیشنهاد میشود که از راههای قانونی و صحیح و با داشتن مدارک کامل، برای اخذ ویزا اقدام کنید تا در هیچ مرحلهای با مشکل مواجه نشوید.
درخواست ارزیابی
برای کسب اطلاعات بیشتر درباره این دوره درخواست ارزیابی خود را ارسال کنید و یا با ما در تماس باشید.
ارتباط با ما
اگر درباره ی این مقاله سوالی داشتید که به پاسخش نرسیدید، متخصصان ما آماده پاسخگویی به شما هستند.