ممکن است تاکنون تجربه خروج از کشور و پرداخت عوارض را داشته باشید. خروج شما از کشور ممکن است به دلایل مختلفی مانند سفر کاری، زیارتی و غیره بوده باشد. اگر نیز تجربه خروج از کشور را نداشتهاید و با عوارض خروج آشنایی ندارید، بهتر است پیش از خروج از کشور بدانید عوارض خروج از کشور چقدر است و چطور باید آن را پرداخت کنید. عوارض خروج از کشور مبلغی است که هر فرد برای خارجشدن از کشور باید به دولت بپردازد.
تا چند سال اخیر، مبالغی که هنگام خروج از کشور بهعنوان «عوارض» دریافت میشد، مستقیم به دست شهرداریها میرسید؛ اما از حدود ۳ سال پیش تصمیم بر این شد که این مبالغ را «مالیات خروج از کشور» بنامند و هزینههای دریافتی به جیب دولت برود. البته همه این مالیاتها مستقیم به جیب دولت نمیرود؛ بلکه بخشی از آن به سازمان گردشگری اختصاص داده شده است. بخشی دیگر از عوارض دریافتی هم برای رسیدگی به روستاهای مرزی مورداستفاده قرار میگیرد.
قانون عوارض خروج از کشور
قانون پرداخت عوارض خروج از کشور برای همه افراد یکسان است؛ البته به جز اشخاصی که به دلیل داشتن شرایطی خاص از پرداخت این عوارض معاف هستند. همچنین قانون صراحتاً ذکر کرده که حتی کودکان نیز از این مالیات مستثنی نیستند و هر فردی که دارای کد ملی و بلیت سفر است، باید این عوارض را بپردازد. ممکن است برخی افراد گمان کنند تنها زمانی که از راه هوایی به کشورهای خارجی سفر میکنند باید عوارض بدهند؛ درحالیکه این موضوع اشتباه است. سفر با هر نوع وسیله نقلیهای مانند سفر با هواپیما، کشتی و یا اتوبوس مشمول عوارض خروج از کشور میشود.
مقاله پیشنهادی ——-> انواع ویزا
هزینه عوارض خروج از کشور چقدر است؟
هزینه عوارض خروج از کشور هرساله توسط دولت تعیین و اعلام میشود. آخرین تغییر مبلغ این عوارض مربوط به سال ۱۴۰۰ است و طبق دستور دولت این نرخ در سال ۱۴۰۱ تغییر نکرد. دقت داشته باشید که مقدار عوارض ثابت نیست و کسی نمیتواند بگوید سال آینده عوارض خروج از کشور چقدر است. نرخ عوارض خروج از کشور سال ۱۴۰۱ در ادامه بیان میشود:
سفر اول مسافران معمولی به خارج از کشور: ۴۰۰ هزار تومان
سفر دوم مسافران معمولی به خارج از کشور: ۶۰۰ هزار تومان
سفر سوم و بیشتر مسافران معمولی به خارج از کشور: ۸۰۰ هزار تومان
سفر اول حجاج به حج عمره و تمتع: ۱۳۲ هزار تومان
سفر دوم حجاج به حج عمره و تمتع: ۱۹۸ هزار تومان
سفر سوم و بیشتر حجاج به حج عمره و تمتع: ۲۶۴ هزار تومان
سفر اول زائران به عتبات عالیات از طریق مرز هوایی: ۳۷ هزار و ۵۰۰ تومان
سفر دوم و بیشتر زائران به عتبات عالیات از طریق مرز هوایی: ۴۵ هزار تومان
سفر اول زائران به عتبات عالیات از مرز زمینی: ۱۲ هزار و ۵۰۰ تومان
سفر دوم و بیشتر زائران به عتبات عالیات از مرز زمینی: ۱۵ هزار تومان
سفر اول مرز نشینان: از مرز هوایی ۷۵ هزار تومان _ از مرز زمینی و دریایی ۲۵ هزار تومان
سفر دوم مرز نشینان از مرز زمینی، هوایی و دریایی: ۶۰۰ هزار تومان
سفر سوم و بیشتر مرز نشینان از مرز زمینی، هوایی و دریایی: ۸۰۰ تومان
تمام سفرهای ورزشکاران تیم ملی با مجوز وزارت ورزش: ۲۶۴ هزار تومان
روشهای پرداخت عوارض خروج از کشور
در گذشته مراکز و راههای متعددی برای پرداخت عوارض وجود نداشت و مردم برای پرداخت آن باید حتماً به فرودگاهها مراجعه میکردند. امروزه اما علاوه بر فرودگاهها، تمامی شعبههای مرزی بانک ملی و همچنین دستگاههای ATM شرایط پرداخت این عوارض را برای شما مهیا کردهاند. همچنین شما میتوانید عوارض خود را بهصورت آنلاین بپردازید.
امروزه سایتها و اپلیکیشنهای مختلفی برای آسانسازی شرایط پرداخت عوارض خروج از کشور، قابلیت انجام فرایند آن را به سیستم خود اضافه کردهاند. اصلیترین و مطمئنترین راه پرداخت این عوارض سامانه سداد است. این سامانه را بانک ملی و سازمان امور مالیاتی کشور با یکدیگر طراحی کردهاند. با استفاده از این سامانه میتوانید مشاهده کنید که عوارض خروج از کشور چقدر است؛ سپس با کمترین زحمت و درج کمترین زمان ممکن عوارض خود را پرداخت کنید.
یکی از اپلیکیشنهای وابسته به سامانه سداد، برنامه ایوا است. این نرمافزار را میتوان بر روی دستگاههای آیاواس و اندروید نصب کرد و در پرداخت عوارض خروج از کشور آن را به کار گرفت. پیامرسان بله نیز علاوه بر قابلیت ارسال و دریافت پیامها، بستری برای پرداخت عوارض خروج از کشور نیز برای شما فراهم آورده است. این پیامرسان زیر نظر بانک ملی بوده و برای پرداخت وجوه، نرمافزاری ایمن بهحساب میآید.
هنگام پرداخت عوارض خروج از کشور تنها باید یک کارت بانکی داشته باشید. سپس مشخصات خود را در سامانه یا نرمافزار وارد کنید. در مرحله بعد صفحهای برای پرداخت عوارض برای شما باز خواهد شد. در نهایت شما یک رسید به همراه شماره پیگیری دریافت خواهید کرد که باید تا زمان خروج از کشور، به همراه داشته باشید.
زمان پرداخت عوارض خروج از کشور
شما میتوانید پس از تصمیمگیری درباره سفر به خارج، اقدام به پرداخت این عوارض کنید. پیشنهاد ما این است که پرداخت عوارض این سفر را به لحظات آخر موکول نکنید؛ بلکه پس از اطلاع یافتن از اینکه عوارض خروج از کشور چقدر است، حداقل نیم ساعت قبل از سفرتان نسبت به پرداخت آن اقدام کنید. یکی دیگر از اقدامات لازم قبل از سفر به خارج از کشور، تهیه ارز مسافرتی است. قبل از دریافت این نوع ارز، نخست بهتر است اقدام به پرداخت عوارض خروج از کشور کنید. گاهی اوقات پس از پرداخت عوارض، متوجه میشوید که سفر شما بهتعویقافتاده است؛ اما جایی برای نگرانی نیست. رسید پرداخت عوارض خروج از کشور شما تا پایان همان سالی که عوارض و پرداخت کردهاید معتبر خواهد بود.
پرداخت عوارض خروج از کشور برای چه کسانی الزامی نیست؟
درست است که پرداخت این عوارض برای همه مردم الزامی است؛ اما قانون برای برخی از افراد استثنا قائل شده و آنها را از پرداخت هزینههای آن معاف کرده است. این معافیت میتواند به دلیل شغل، بیماری و یا شرایطی خاص باشد. افرادی که از این معافیت برخوردارند شامل موارد زیر هستند:
خدمه هواپیماها و کشتیها
خدمه، خلبان هواپیماها، هدایتگر کشتیهای حمل مسافر و کشتی و هواپیماهای تجاری از جمله کسانی هستند که نیازی به پرداخت عوارض خروج از کشور ندارند. معافیت آنها از این عوارض بهواسطه شغل آنها است؛ چرا که اغلب اوقات در حال رفتوآمد میان کشورهای مختلف هستند.
بیماران دارای مجوز شورا پزشکی
بیمارانی که از شورا پزشکی مجوز درمان و خروج از کشور گرفته باشند، میتوانند بدون پرداخت عوارض خروج از کشور، سفر کنند. البته این در صورتی است که بیمار بهقصد درمان به خارج از کشور برود. همچنین همراه این بیمار از پرداخت ۴۰ تا ۶۰ درصد عوارض خروج از کشور معاف است.
ورزشکاران تیم ملی
ورزشکارانی که برای مسابقات مختلف به خارج از کشور سفر میکنند، ملزم به پرداخت هزینه جدید عوارض برای هر سفر خود نیستند؛ بلکه عوارض خروج از کشور برای این افراد، هر بار بهاندازه هزینه سفر اول آنها در نظر گرفته میشود؛ در نتیجه در محاسبه عوارض آنها، مهم نیست که امسال عوارض خروج از کشور چقدر است؛ آنها باید به نرخ قبلی بپردازند.
دانشجویان مشغول به تحصیل در خارج از کشور
اگر دانشجو هستید و در خارج از کشور تحصیل میکنید، شما مشمول قانون معافیت عوارض خروج از کشور هستید. البته استفاده از این معافیت تنها ۱ بار در طول ۳ ماه امکانپذیر است. بدین معنی که اگر در طول سه ماه بیشتر از ۱ بار بخواهید از مرز بگذرید، باید عوارض را بپردازید.
معافیت عوارض برخی افراد با دستور دولت
در برخی مواقع دولت اعلام میکند افرادی که در زمانی خاص و از مرز مشخصی از کشور خارج میشوند نیاز به پرداخت عوارض خروج از کشور ندارند. برای مثال در سالهای اخیر شاهد این مسئله بودهایم که دولت دستور داده از کسانی که قصد سفر به عتبات عالیات از راه زمینی دارند، عوارض خروج از کشور گرفته نشود.
سایر افراد
اگر در حوزه سیاست فعالیت میکنید و گذرنامه سیاسی دارید و یا از وزارت کار ویزای کاری دریافت کردهاید، لازم نیست عوارض خروج از کشور را بپردازید. هر دو این عوامل بستگی به مجوز شما دارد و اگر مجوز شما آماده نباشد نیاز است این عوارض را پرداخت کنید.
مقاله پیشنهادی ——-> فرق اقامت و شهروندی
سخن پایانی
در این مقاله به توضیح چیستی عوارض خروج از کشور و قوانین آن پرداختیم و دانستیم که عوارض خروج از کشور چقدر است. بیان کردیم که این قوانین برای همه مردم، به جز افرادی که شرایط خاصی دارند و طبق قانون از عوارض معاف هستند، یکسان است.
سوالات متداول
خدمه هواپیماها و کشتیها
بیماران دارای مجوز شورا پزشکی
ورزشکاران تیم ملی
دانشجویان مشغول به تحصیل در خارج از کشور
معافیت عوارض برخی افراد با دستور دولت
سایر افراد
• سفر اول مسافران معمولی به خارج از کشور: ۴۰۰ هزار تومان
• سفر دوم مسافران معمولی به خارج از کشور: ۶۰۰ هزار تومان
• سفر سوم و بیشتر مسافران معمولی به خارج از کشور: ۸۰۰ هزار تومان
درخواست ارزیابی
برای کسب اطلاعات بیشتر درباره این دوره درخواست ارزیابی خود را ارسال کنید و یا با ما در تماس باشید.
ارتباط با ما
اگر درباره ی این مقاله سوالی داشتید که به پاسخش نرسیدید، متخصصان ما آماده پاسخگویی به شما هستند.