تحصیل در مدارس ترکیه مطلبی است که در این مقاله به آن خواهیم پرداخت. ترکیه یک کشور آسیایی است که در شمال غرب ایران قرار دارد. بسیاری از افرادی که به کشور ترکیه مهاجرت میکنند در تلاش برای ثبت نام فرزندان خود در مدارس این کشور هستند. البته بسیاری از دانشآموزان صرفا برای تحصیل در مدارس ترکیه مهاجرت میکنند. با توجه به اینکه نظام آموزشی کشور ترکیه در معاهده بولونیا قرار دارد، مدرک فارغالتحصیلی از مدارس این کشور در تمام دنیا معتبر هستند. به این ترتیب تحصیل در ترکیه میتواند پلی به سوی ادامه تحصیل در بهترین موسسات آموزش عالی دنیا باشد. با ما همراه باشید تا در این مطلب با شرایط تحصیل در مدارس ترکیه آشنا شویم.
تحصیل در مدارس ترکیه چه مزایایی دارد؟
برای متقاضیان ایرانی که قصد تحصیل در مدارس ترکیه را دارند، نزدیک بودن این کشور به ایران یک مزیت بزرگ به شمار میرود. همچنین کشور ترکیه آبوهوای معتدل و غذاهای متنوعی دارد؛ از همین رو شرایط برای زندگی دانشآموزان در این کشور بسیار مناسب است. باید اشاره کرد که کشور ترکیه از نظر فرهنگی شباهت زیادی به ایران دارد. به همین دلیل ایرانیانی که به ترکیه مهاجرت میکنند، با شوک فرهنگی مواجه نخواهند شد.
از جمله دیگر مزایای تحصیل در مدارس ترکیه میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- هزینه پایین تحصیل در ترکیه
- هزینه پایین زندگی در ترکیه
- وجود فعالیتهای متنوع درسی و غیر درسی در مدارس ترکیه
- اعتبار بالای مدرک دیپلم مدارس ترکیه
سیستم آموزشی مدارس کشور ترکیه را بشناسید
اداره آموزش کشور ترکیه سیستم آموزشی این کشور را مدیریت میکند و تمام امور تحصیلی دانشآموزان بر عهده این نهاد است. باید بدانید که دانشآموزان باید به مدت 12 سال در مدارس ترکیه تحصیل کنند. لازم به ذکر است که تحصیل در مدارس ابتدایی ترکیه اجباری است. برای بررسی دقیقتر سیستم آموزشی کشور ترکیه باید با هر یک از مقاطع تحصیلی در مدارس این کشور آشنا شوید.
اولین مقطع دوره مقدماتی یا همان مهد کودک و پیشدبستانی است که کودکان سه تا پنج سال در ان شرکت میکنند. این کودکان با تحصیل در این دوره برای حضور در مدارس ترکیه آماده میشوند. باید اشاره کرد که شرکت در این دوره اختیاری است و معمولا به زبان ترکی ارائه میشود. کودکان از سن 7 تا 14سالگی به مدت هشت سال در دوره ابتدایی تحصیل میکنند. باید اشاره کرد مقطع ابتدایی به دو دوره چهارساله تقسیم میشود که دوره اول همان دبستان و دوره دوم مقطه راهنمایی است. باید بدانید که تحصیل در این دوره برای دانشآموزان اجباری است.
دانشآموزان از سن 15 تا 18سالگی به مدت چهار سال در دوره دبیرستان تحصیل خواهند کرد. باید بدانید که دبیرستانهای متنوعی در ترکیه وجود دارد که هر کدام با اهداف خاصی برنامههای تحصیلی خود را به دانشآموزان ارائه میدهند. در واقع برنامه تحصیل هر دبیرستان با توجه به اهداف آن تعیین میشود. دانشآموزانی که میخواهند به تحصیل در مدارس ترکیه بپردازند باید به زمان شروع سال تحصیلی توجه کنند تا بتوانند قبل از شروع سال تحصیلی اقدامات لازم برای اخذ پذیرش و ویزای تحصیلی را انجام دهند. به طور کلی شروع سال تحصیلی در تمام مقاطع مدارس ترکیه روز 6 سپتامبر است. معمولا بازه زمانی ترم اول از سپتامبر تا ژانویه و ترم دوم از ژانویه تا ژوئن خواهد بود.
دروس ارائه شده در مدارس کشور ترکیه
برای برنامههای تحصیلی دوره اول ابتدایی 30 ساعت در هفته تعیین شده که دروس مختلفی در آنها ارائه میشوند. اما در دوره دوم مدتزمان برنامههای تحصیل به 35 ساعت افزایش پیدا میکند. در این برنامههای تحصیلی، دروس متنوعی ارائه میشوند که دانشآموزان را برای مقاطع بالاتر تحصیلی آماده خواهند کرد.
از جمله دروس ارائه شده در دوره ابتدایی مدارس ترکیه میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- زبان ترکی
- علم زندگی
- علوم اجتماعی
- موسیقی
- فعالیتهای بدنی و بازی
- فعالیتهای آزاد
- ریاضیات
- علوم فنی
- علوم بصری
- علوم دین و اخلاق
- امنیت ترافیکی
- دموکراسی و حقوق بشر
در دوره دوم ابتدایی یعنی مقطع راهنمایی چند درس دیگر نیز به دروس ارائه شده در مدارس اضافه میشود. از جمله این دروس اضافه شده میتوان به زبان انگلیسی، تاریخ انقلاب ترکیه و آتاتورک شناسی، راهنمایی و برنامهریزی شغلی، فناوری اطلاعات و برنامهنویسی اشاره کرد. لازم به ذکر است که تعدادی دروس اختیاری هم در این دوره وجود دارد که دانشآموزان میتوانند به مطالعه آنها بپردازند. باید بدانید دروس قابل ارائه در دبیرستانهای ترکیه با توجه به برنامه تحصیلی و اهداف هر مدرسه تعیین میشود.
برترین مدارس ترکیه برای تحصیل کودکان و نوجوانان
در کشور ترکیه به طور کلی سه نوع مدرسه وجود دارد که شامل مدارس شبانهروزی، مدارس دولتی و مدارس ایرانی میشوند. از همین رو دانشآموزان برای تحصیل در مدارس ترکیه انتخابهای زیادی دارند. البته بهتر است قبل از اقدام به اخذ پذیرش و ثبت نام در یکی از مدارس ترکیه، با انواع مدارس این کشور آشنایی کافی داشته باشید. به این ترتیب میتوانید بهترین مدرسه را با توجه به شرایط خود انتخاب کنید.
مدارس شبانهروزی در ترکیه
مدارس شبانهروزی در ترکیه یکی از انواع مدارس در این کشور به شمار میرود که برنامهها تحصیل در آن به دو زبان ترکی و انگلیسی ارائه میشوند. تحصیل در این مدارس مانند مدارس بینالمللی نیازمند پرداخت شهریه است و رایگان نخواهد بود. باید بدایند که برای تحصیل در این مدارس نیازی به اخذ کارت اقامت نیست؛ از همین رو بیشتر دانشآموزان بینالمللی در تلاش برای تحصیل در این مدارس هستند. لازم به ذکر است که با تحصیل در این مدارس میتوان اقامت ترکیه را دریافت کرد.
برخی از بهترین مدارس شبانهروزی در ترکیه شامل موارد زیر میشوند:
- موسسه کالج آمریکایی
- دبیرستان گالاتاسرای
- دبیرستان کاباتاس
- کالج رابرت
- کالج آمریکایی تارسوس
- داروشافاکا
- دبیرستان استانبول
شرایط تحصیل در مدارس دولتی ترکیه
بیشتر شهروندان ترکیه در مدارس دولتی این کشور ثبت نام میکنند. باید بدانید که برنامههای تحصیلی در مدارس دولتی ترکیه به زبان ترکی ارائه میشوند. البته دانشآموزان در طول تحصیل خود یک زبان دیگر را نیز فرا میگیرند. مدارس دولتی شامل تمام مقاطع از پیشدبستانی تا دبیرستان میشود. باید اشاره کرد که تحصیل در مدارس دولتی ترکیه بسیار ارزان یا رایگان خواهد بود. نکته بسیار مهمی که وجود دارد این است که بدون داشتن کارت اقامت یا پاسپورت ترکیه امکان تحصیل در مدارس دولتی این کشور وجود ندارد. برای پذیرش در این مدارس باید کارت اقامت و آدرس محل اقامت خود را به مدرسه مورد نظر ارائه دهید.
برخی از بهترین مدارس دولتی در کشور ترکیه عبارتند از:
- دبیرستان کاباتاس
- دبیرستان علوم کاپا
- دبیرستان استانبول
- دبیرستان آناتولی چاغال اوغلو
مدارس ایرانی در کشور ترکیه
در کشور ترکیه تعدادی مرسه ایرانی هم وجود دارد که افراد ایرانی مقیم ترکیه میتوانند در این مدارس ثبت نام کنند. باید اشاره کرد که برنامههای تحصیلی در این مدارس به زبان فارسی ارائه میشوند. همچنین تمام پرسنل مدرسه فارسیزبان هستند؛ از همین رو این مدارس مورد توجه ایرانیهای مقیم ترکیه قرار گرفتهاند. دو مدرسه 22 بهمن در آنکارا و فجر در استانبول از معروفترین مدارس ایرانی در کشور ترکیه هستند.
شرایط اخذ پذیرش از مدارس کشور ترکیه
برای ثبت نام فرزندان خود به منظور تحصیل در مدارس ترکیه باید چند مرحله را پست سر بگذارید. اولین مرحله در اخذ پذیرش تحصیلی، این است که اداره آموزش ملی در استان محل تحصیل در ترکیه باید سوابق تحصیلی دانشآموز را بررسی کند. سپس این اداره مقطع و پایه تحصیلی دانشآموز را تعیین خواهد کرد.
مرحله بعدی انتخاب مدرسه است که باید با توجه به شرایط متقاضی انجام شود. بنابراین متقاضی باید دقت زیادی در انتخاب مدرسه مورد نظر داشته باشد. در مرحله بعدی باید مدارک مودر نیاز را ارئه دهید تا بتوانید پذیرش مشروط دریافت کنید. با اخذ نامه پذیرش از مدرسه میتوانید پذیرش قطعی را دریافت کرده و به تحصیل در مدارس ترکیه بپردازید.
از جمله مدارک مورد نیاز برای اخذ پذیرش از مداس ترکیه میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- پاسپورت معتبر
- توصیهنامه از طرف معلم
- مدارک تحصیلی در مقاطع قبلی به همراه ریزنمرات
- انگیزهنامه
- گواهی سلامت جسمی و روانی
- گواهی تمکن مالی
باید اشاره کرد بیشتر مدارس در ترکیه برنامههای تحصیلی خود را به زبان ترکی ارائه میدهند. اما برخی از مدارس در شهرهای بزرگ دوزبانه هستند که معمولا زبان دوم آنها زبان انگلیسی، فرانسوی یا آلمانی است. البته باید بدانید که تعدادی مدرسه بینالمللی هم در ترکیه وجود دارند که برنامههای تحصیل خود را به زبان انگلیسی ارائه میدهند. همچنین مدارسی هم برای سه اقلیت به رسمیت شناخته شده در ترکیه یعنی یونانیهای، ارمنیها و یهودیها نیز وجود دارد. باید بدانید که در این مدارس برخی از دروس به دو زبان ارمنی یا یونانی به دانشآموزان ارائه میشوند. به طور کلی هنگام انتخاب مدرسه برای اخذ پذیرش باید به زبان ارائه دروس در مدرسه مورد نظر توجه داشته باشید.
هزینه تحصیل دانشآموزان در مدارس کشور ترکیه
تحصیل در مدارس ترکیه بسیار ارزان است؛ به طوری که نسبت به بسیاری از کشورهای جهان بسیار مقرونبهصرفهتر خواهد بود. از همین رو بسیاری از دانشآموزان بینالمللی کشور ترکیه را برای تحصیل انتخاب میکنند. باید بدانید که هزینه تحصیل در هر یک از مدارس ترکیه با توجه به نوع آن مدرسه متفاوت است. به طور کلی میانگین هزینه تحصیل در مدارس ترکیه چیزی در حدود 4700 تا 28000 لیر (250 تا 1500 دلار) در سال خواهد بود.
شرایط اقامت دانشآموزان در مدارس کشور ترکیه
یکی از موارد بسیار مهم در خصوص تحصیل در مدارس ترکیه، محل اقامت دانشآموزان است. برای تحصیل در مدارس دولتی دانشآموزان به کارت اقامت نیاز دارند، اما یک راه برای آنها وجود دارد که بدون کارت اقامت در مدارس دولتی تحصیل کنند. دانشآموزانی که در مدارس شبنهروزی تحصیل میکنند، در خوابگاههای این مدارس اقامت خواهند داشت. باید بدانید دانشآموزانی که قصد تحصیل در مدارس دولتی را دارند، اما دارای کارت اقامت نیستند، میتوانند از خوابگاههای مدارس شبانهروزی استفاده کنند. تنها کافی است که ثابت کنند که در این خوابگاهها اقامت دارند تا بتوانند بدون کارت اقامت به تحصیل در مدارس دولتی ترکیه بپردازند.
بورسیههای تحصیلی مدارس ترکیه را بشناسید
با وجود اینکه تحصیل در مدارس کشور ترکیه هزینه بسیار پایینی دارد، اما بورسیههای تحصیلی مختلفی در این کشور به دانشآموزان ارائه میشوند. البته باید بدانید که برای اخذ بورسیه، دانشآموز باید میزان نمرات و معدل بسیار بالایی داشته باشد. به طور کلی بورسیههای تحصیلی برای دانشآموزان بینالمللی مزایای زیادی خواهند داشت. چرا که برخی از آنها تمام هزینهها و برخی دیگر تنها بخشی از هزینهها را تامین میکنند.
برخی از بورسیههای تحصیلی در مدارس ترکیه عبارتند از:
- بورسیه بی آرت (BeArt): این بورسیه به دانشآموزان بینالمللی اعطا میشود که البته دارای بودجه جزئی است. باید اشاره کرد که این بورسیه بدون در نظر گرفتن ملیت دانشآموزان اعطا میشود و مهلت ارسال درخواست برای اخذ آن یکم آوریل هر سال است
- بورسیه بینالمللی دبیرستان امام خطیب: این بورسیه نیز دارای بودجه جزئی بوده و از سوی دولت ترکیه به دانشآموزان داده میشود. مهلت ارسال درخواست برای این بورسیه 18 ژوئن هر سال است
- بورسیه تحصیلی TOPTAL STEM: بورسیه TOPTAL STE نیز نوعی بورسیه تحصیلی بینالمللی است که به دانشآموزان بینالمللی اعطا میشود. مهلت ارسال درخواست برای اخذ این بورسیه 14 اکتبر هر سال است
- بورسیه بینالمللی بنیاد ترکیه: این بورسیه توسط بنیاد ترکیه دیانت (TDV) به دانشآموزان بینالمللی داده میشود. برای اخذ این بورسیه تا 15 آوریل هر سال فرصت دارید
- آزمون برنامه بورسیه بینالمللی BEROWS (BISTP): این بورسیه به تمام دانشآموزان بینالمللی در حال تحصیل در تمام کشورها اعطا میشود. برای اخذ این بورسیه دانشآموزان تا 31 مارس هر سال فرصت دارند درخواست خود را ارسال کنند
شرایط اخذ ویزای دانشآموزی ترکیه
شهروندان ایرانی برای سفر به کشور ترکیه نیازی به اخذ ویزا ندارند. البته باید اشاره کرد که افراد ایرانی تنها سه ماه اجازه اقامت بدون ویزا در کشور ترکیه را دارند. برای تحصیل در مدارس ترکیه، به دلیل اینکه مدتزمان دوره تحصیلی طولانی است، بنابراین حتی دانشآموزان ایرانی باید ویزای دانشآموزی دریافت کنند تا بتوانند اقامت طولانیتری در ترکیه داشته باشند. دانشآموزان ایرانی میتوانند در مدت سه ماه اقامت بدون ویزا، امور مربوط به اخذ ویزا، پذیرش و ثبت نام در مدرسه را انجام دهند.
از جمله مدارک مورد نیاز برای اخذ ویزای دانشآموزی ترکیه میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- پاسپورت معتبر
- بیمه سلامت
- گواهی تمکن مالی
- فیش پرداختی اجاره محل اقامت
- عکس پرسنلی
- نامه پذیرش از مدرسه
امکان اخذ ویزای همراه دانشآموز ترکیه
طیق قوانین کشور ترکیه والدین دانشآموزان بینالمللی امکان اخذ ویزای همراه این کشور را ندارند. البته والدین دانشآموزان میتوانند نسبت به اخذ ویزای توریستی ترکیه اقدام کرده و در یک مدت کوتاه با فرزندان خود ملاقات کرده و در کنار آنها باشند. باید اشاره کرد که والدین دانشآموزان ایرانی نیازی به اخذ ویزا ندارند. آنها میتوانند بدون ویزا به مدت سه ماه در ترکیه حضور داشته و در کنار فرزندان خود باشند.
یک راه دیگر برای سفر والدین به ترکیه برای همراهی فرزندان خود که به تحصیل در مدارس ترکیه مشغول هستند، مهاجرت از طریق سرمایهگذاری است. والدین دانشآموزان میتوانند با سرمایهگذاری بر روی خرید ملکی با حداقل ارزش 250 هزار دلار، اقامت دائم و تابعیت ترکیه را دریافت کنند. به این ترتیب میتوانند در تمام مدت در کنار فرزندان خود باشند. همچنین فرزندان آنها میتوانند در منطقه ملک خریداری شده، وارد یک مدرسه دولتی شده و به صورت رایگان تحصیل کنند.
شرایط ادامه تحصیل پس از فارغالتحصیلی از مدارس ترکیه
دانشآموزانی که به تحصیل در مدارس ترکیه پرداخته و فارغالتحصیل میشوند، امکان ورود به دانشگاههای ترکیه را دارند. باید بدانید که در دانشگاههای ترکیه به دو زبان ترکی و انگلیسی میتوان تحصیل کرد. متقاضیانی که قصد تحصیل به زبان ترکی را دارند، باید برای اخذ پذیرش از دانشگاه در آزمون YOS شرکت کرده و نمره لازم را کسب کنند. اما آن دسته از متقاضیانی که قصد تحصیل در دانشگاه به زبان انگلیسی را دارند باید در آزمون SAT شرکت کرده و قبول شوند. البته ممکن است که در برخی از دانشگاههای خصوصی ترکیه، روشها و آزمونهای دیگری برای دادن پذیرش به دانشجویان وجود داشته باشند.
نتیجه گیری
به دلیل نزدیک بودن ترکیه به ایران و هزینه پایین تحصیل در این کشور، بسیاری از والدین ایرانی فرزندان خود را در مدارس ترکیه ثبت نام میکنند. همچنین این افراد، این امکان را دارند که با هر بار ورود به ترکیه به مدت سه ماه در این کشور حضور داشته باشند و به این ترتیب میتوانند فرزندان خود را همراهی کنند. اما اخذ پذیرش از مدارس ترکیه و مهاجرت به این کشور شرایط خاصی دارد که آگاهی از آنها نیازمند مشورت با یک کارشناس مهاجرتی است. موسسه مهاجرت با ما یک مجموعه شناخته شده در زمینه مشاوره مهاجرتی در سطح کشور به شمار میرود. ما در این موسسه بهترین کارشناسان مهاجرتی را به شما معرفی میکنیم تا بتوانید از مشاوره آنها در زمینه تحصیل در مدارس ترکیه بهره بگیرید.
سوالات متداول
بله. ایرانیان تنها امکان سه ماه اقامت بدون ویزا در ترکیه را دارند. به دلیل اینکه دورههای تحصیلی مدارس طولانی هستند، بنابراین لازم است که دانشآموزان ایرانی نسبت به اخذ ویزا اقدام کنند.
به طور میانگین هزینه تحصیل تمام مقاطع مدرسه در ترکیه حدودا بین 4700 تا 28000 لیر (250 تا 1500 دلار ) در سال است.
بله. بورسیههای مختلفی برای تحصیل مقاطع مدرسه در ترکیه وجود دارد. برخی از این بورسیهها شامل بورسیه بی آرت (BeArt)، بورسیه تحصیلی TOPTAL STEM، بورسیه بینالمللی بنیاد ترکیه و آزمون برنامه بورسیه بینالمللی BEROWS (BISTP) میشوند.
درخواست ارزیابی
برای کسب اطلاعات بیشتر درباره این دوره درخواست ارزیابی خود را ارسال کنید و یا با ما در تماس باشید.
ارتباط با ما
اگر درباره ی این مقاله سوالی داشتید که به پاسخش نرسیدید، متخصصان ما آماده پاسخگویی به شما هستند.