کار در آلمان موضوعی است که در این مقاله به صورت کامل به آن پرداخته ایم پس اگر قصد مهاجرت به این کشور را دارید با ما همراه باشید.
آلمان کشور موقعیتهاست؛ نه تنها برای شهروندان آلمانی، بلکه برای تمامی ملتهای جهان سوم. این سرزمین نوآوری و اختراعات مدرن، در رده چهارم اقتصادهای عظیم جهان قرارگرفته و سرچشمه بسیاری از شرکتها و سازمانهای شناختهشده در سطح جهانی است. ازاینرو، آلمان کشوری است که موقعیتهای کاری بسیاری در اختیار شهروندان غیر آلمانی قرار میدهد.
تنها 5% از جمعیت آلمان بیکار هستند؛ پس میتوان گفت این کشور مقصد کاری بسیار مناسبی برای افراد مختلف خواهد بود. هرساله، شرکتهای بزرگ آلمانی به اتخاذ جدیدترین تکنولوژیهای موجود پرداخته و موقعیتهای شغلی بیشتری فراهم میکنند. به همین دلیل هر سال اقتصاد این کشور بیشازپیش پیشرفت میکند.
بازار کار آلمان

بر اساس آژانس کاریابی فدرال در آلمان، این کشور نیازمند ورود سالانه حداقل 400,000 مهاجر متخصص است تا بتواند نیازهای بازار کار خود را تأمین کند. اقتصاد قوی و موقعیت های شغلی و همچنین افزایش سن جمعیت آلمان دلایل تقاضای بازار کار به نیروی ماهر است.

میزان تولید در آلمان

بهطورکلی، آلمان بهعنوان یکی از کشورهای تولیدکننده بزرگ در سطح جهانی در نظر گرفته میشود. بهعبارتدیگر، سطح تولید برای هر فرد بسیار قابلتوجه است. آمار مختلفی در این خصوص وجود دارد، بااینحال برای درک بهتر مطلب میتوان گفت نتیجه کار کارگران انگلیسی در 5 روز برابر است با کار کارگران آلمانی در 4 روز. این آمار تقریباً برای تمامی واحدهای صنعتی آلمان صادق است.
اقتصاد آلمان وابسته به بخشهای مختلفی، ازجمله هوافضا و تولید خودرو، فناوری اطلاعات، علوم زیستی و داروسازی، لجستیک (آمار)، سلامت، کشاورزی، انرژیهای تجدید پذیر و بازاریابی الکتریکی است. این تنوع نشاندهنده ضرورت دسترسی به مهارتهای گوناگون از سراسر جهان میباشد.
زمان موردنیاز برای یافتن موقعیت شغلی در آلمان

بازار اشتغال در آلمان شامل استخدام مستقیم و همچنین کارآموزی و برنامههای کاری- تحصیلی است که شامل آموزش در حین کار نیز میشوند.
این نوع برنامهریزی در شرکتهای آلمانی بسیار متفاوت است زیرا شرکتها میتوانند از این طریق نسبت به مهارت کارکنان خود اطمینان حاصل کنند. از سوی دیگر، شرکتها معمولاً به کارکنانی بها میدهند که با فرهنگ کاری آلمان آشنا باشند و بر وقتشناسی، جدیت و پیروی از قوانین تأکید کنند.
یافتن شغل مناسب در آلمان ، زمان مشخصی ندارد. در صورت پیگیری و مراجعه به سایتهای کاریابی آنلاین و تابلوهای تبلیغاتی و درخواست مشاوره از سازمانهای مربوطه، بازه زمانی دو ماه کاملاً منطقی خواهد بود.

ساعات کاری در آلمان
بهطورکلی، کارکنان بین 36 تا 40 ساعت در هفته، معمولاً 7 یا 8 ساعت در روز کار خواهند کرد، ساعات کاری بهصورت دلخواه و اختیاری نیستند. این ساعات از قانون Arbeitszeitgesetz (قانون ساعات کاری) پیروی میکنند. بر اساس این قانون، حداکثر ساعت کاری در هفته نباید بیشتر از 48 ساعت باشد.
هر کارگر آلمانی می تواند در طول ساعت کاری خود، 30 دقیقه استراحت کند. بر اساس قانون؛ کار نیمهوقت به شغلی گفته میشود که فرد کمتر از 30 ساعت در هفته به آن بپردازد. علاوه بر این، “کارهای کوچک” نیز در آلمان متداول هستند؛ در اغلب موارد، دانش آموزان یا کارکنان کمدرآمد به سمت این کارهای کوچک گرایش بیشتری دارند.
پس طبق آنچه که ذکر شد به طور کلی میتوان گفت که میانگین ساعت کاری در آلمان در طول یک هفته چیزی حدود 40 ساعت و حداکثر 48 ساعت است. بر همین اساس میانگین ساعت کاری در روز حدود 8 ساعت و حداکثر 10 ساعت است. حداقل مرخصی سالانه شما در آلمان 28 روز و حداقل تعطیلات قانونی سالانه برای شما 26 روز در نظر گرفته میشود.
شرایط یافتن کار در آلمان

پیش از کار در آلمان، مهاجران باید ویزای جستجوی کار تهیه کنند. این سند توسط کنسولگریهای آلمان و یا سفارتخانههای واقع در کشور مبدأ صادر میشود و مهاجران میتوانند با دریافت این ویزا، اجازه کار این کشور را کسب کنند.
معمولاً افرادی که قصد دارند از کشورهایی جز کشورهای اتحادیه اروپا وارد بازار اشتغال در آلمان شوند، باید برای دریافت این ویزا درخواست دهند. با دریافت این ویزا، افراد 6 ماه زمان دارند تا زندگی خود در آلمان را آغاز کرده و با کارفرمایان احتمالی ارتباط برقرار کنند.علاوه بر این، ساکنین آلمان باید برای دریافت بیمه سلامت نیز اقدام کنند.

آیا بدون تسلط به زبان آلمانی میتوان در این کشور مشغول به کار شد؟
علاوه بر ویزای کار، بهتر است متقاضیان مهارتهای زبانی خود را نیز بهبود بخشند. اغلب قرارهای کاری سطح بالا در آلمان نیازمند نوعی مصاحبه فردی هستند و تقریباً تمامی کارفرمایان تأکید خاصی بر تسلط گفتاری و نوشتاری افراد به زبان آلمانی دارند.
افراد مسلط به زبان انگلیسی میتوانند با مراجعه به برخی سایتهای آنلاین، موقعیتهای شغلی مناسبی پیدا کنند. شرکتهای آلمانی نیاز دارند با مشتریان انگلیسیزبان ارتباط برقرار کنند (بهویژه بخش فناوری و تکنولوژی که در سطح جهانی فعالیت میکند). بااینحال، برای فعالیت در بازار اشتغال آلمان باید مهارتهای زبانی قابل قبولی داشته و تقریباً به زبان آلمانی مسلط باشید.
علاوه بر این ممکن است نیاز به دریافت نوعی مدرک حرفهای برای تضمین موقعیت شغلی خود باشید. این مدرک میتواند شامل دورههایی باشد که برای بهعنوان دانشجو در آنها شرکت خواهید کرد. در این موقعیت، مهاجرین باید یک حساب بانکی بلوکهشده داشته باشند. علاوه بر این، حتی در صورت عدم نیاز به دورههای آموزشی مختلف، باید برای دریافت بیمه سلامت اقدام کنید.
کار در آلمان در حین تحصیل

شما میتوانیددر کنار تحصیل برای تأمین هزینه های خود به صورت پاره وقت کار کنید..
دانشجویان و دانش آموزان مهاجر از کشورهای منطقه اقتصادی اروپا/ اتحادیه اروپا
دانشآموزانی که از منطقه اتحادیه اروپا (و همچنین ایسلند، لیختناشتاین، نروژ یا سوئیس) به آلمان وارد میشوند خواهند توانست همانند دانش آموزان آلمانی از بازار اشتغال آلمان بهره برند. این افراد میتوانند در حین تحصیل به مشاغل پارهوقت مشغول بوده و تا 20 ساعت در هفته کار کنند. در صورت بیشتر شدن ساعات کاری، باید مبلغی به سیستم امنیت اجتماعی آلمان پرداخت شود. در این صورت، احتمال آسیب به دوره آموزشی و تحصیلی نیز وجود دارد.
دانش آموزان مهاجر از کشورهای خارج از اتحادیه اروپا
دانش آموزان غیراروپایی نیز میتوانند حین تحصیل در بازار اشتغال آلمان مشغول باشند. این دانش آموزان میتوانند در طول سال 120 روز کامل و یا 240 نیم روز مشغول به کار باشند. این محدودیت شامل افرادی نیست که بهعنوان دستیار دانشجو یا دستیار تحقیقی در دانشگاه محل تحصیل خود مشغول هستند. در صورت اشتغال در این حوزههای کاری، باید به دفتر ثبتنام اتباع خارجی اطلاع داده شود.
در صورت آغاز دورههای کارآموزی بین ترمهای دانشگاهی، موقعیت کاری شما بهصورت عادی در نظر گرفته میشود، حتی در مواقعی که هیچ حقوقی دریافت نکنید. بهعبارتدیگر، هر روز کارآموزی از تعداد روزهایی که اجازه کار دارید، کسر خواهد شد. بااینحال، کارآموزیهای اجباری وابسته به دروس دانشگاهی در این دسته قرار نمیگیرند. توجه داشته باشید که دانش آموزان غیراروپایی نمیتوانند به شغلهای آزاد و خودساخته مشغول شوند.
دانش آموزان و دانشجویان میتوانند تا 450 یورو در ماه درآمد داشته باشند (بدون مالیات). درصورتیکه درآمد آنها از این مقدار فراتر رود، مالیات به آنها تعلقگرفته و میزان تعیینشده بهصورت اتوماتیک از حقوق آنها کسر میشود. برای یافتن کار در آلمان بهتر است دانش زبانی کافی داشته و یا دورههای کارآموزی مربوط را پشت سر بگذارید.

کار در آلمان پس از اتمام تحصیل

در صورت باقی ماندن در آلمان برای کار در آلمان، دانشجویان و دانش آموزان باید از زمان تحصیل برای ورود به بازار کار برنامهریزی کنند. تسلط به زبان آلمانی میتواند موقعیتهای شغلی بیشماری پیش روی دانش آموزان قرار دهد، زیرا در این صورت برخی محدودیتها برداشته میشوند.
دانش آموزان مهاجر از کشورهای ناحیه اتحادیه اروپا
شهروندان اتحادیه اروپا میتوانند بدون دریافت اجازه و مجوز کار وارد بازار اشتغال شوند زیرا دولت آلمان تفاوتی میان شهروندان آلمانی و شهروندان کشورهای اتحادیه اروپا قائل نیست. ازاینرو، شهروندان اتحادیه اروپا میتوانند بهراحتی به بازار کار، شرایط کاری و مزایای مالیاتی سیستم آلمان دسترسی داشته باشند.
دانش آموزان مهاجر از کشورهای خارج از محدوده اتحادیه اروپا
دانش آموزان و دانشجویانی که از کشورهای خارج از اتحادیه اروپا به آلمان مهاجرت میکنند، میتوانند مجوز اقامت خود را تا 18 ماه تمدید کرده و در این مدت به دنبال کار مربوط به رشته تحصیلی خود بپردازند. برای درخواست تمدید اجازه اقامت به مدارک زیر نیاز است:
- پاسپورت
- مدرک دانشگاهی یا سند رسمی مربوط به فارغالتحصیلی از دانشگاه
- مدارک بیمه سلامت
- تأییدیه مالی
این 18 ماه دقیقه پس از آخرین آزمون دانشگاهی آغازشده و در این زمان میتوانید با اشتغال در حرفههای مختلف به موقعیت مالی موردنظر خود برسید. پس از یافتن شغل مناسب، افراد باید برای دریافت اجازه اقامت در این کشور و یا بلوکارت اتحادیه اروپا (مشابه گرین کارت ایالاتمتحده) اقدام کنند. دانش آموزان فارغالتحصیل میتوانند تا زمان دریافت مجوز اقامت در آلمان باقی بمانند.در صورت تمایل به زندگی در آلمان، نیازمند “مجوز اسکان” خواهید بود. دو سال پس از دریافت مجوز اقامت دائم یا بلوکارت اتحادیه اروپا میتوان برای دریافت اجازه اسکان و اقامت دائمی در آلمان اقدام کرد.
10 شهر برتر برای کار در آلمان

اگر به دنبال موقعیتهای کاری مناسب در شهرهای مختلف آلمان هستید، بهتر است در ابتدا به موقعیتهای شغلی موجود در این 10 شهر توجه کنید. یافتن شغل مناسب در این شهرها نهتنها آینده کاری شما را تضمین خواهد کرد، بلکه در این صورت توسط بهترینهای حوزه آموزش خواهید دید. برترین شهرهای آلمان در رابطه با موقعیتهای شغلی مختلف عبارتاند از:
- فرانکفورت
- برلین
- مونیخ
- هامبورگ
- بُن
- کلن
- دوسلدورف
- لایپزیگ
- دارمشتات
- اشتوتگارت

شرکتهای برتر برای کار در آلمان در 2021

بر اساس رتبهبندی انجامشده توسط سایت Glassdoor، در این قسمت برترین شرکتهای آلمانی برای اشتغال را معرفی خواهیم کرد. رتبه نهم برترین شرکتها به شرکت پورشه تعلق میگیرد؛ این شرکت در ردهبندی پیشین رتبه نخست را به خود اختصاص داده بود. پس از اتمام نظرسنجیهای 2021، رتبه نخست بهترین شرکتهای تولیدکننده برای کار در آلمان در 2021 به شرکت روشه تعلق میگیرد. جایگاه دوم متعلق به شعبه آلمانی شرکت گوگل است. در رتبه سوم، شرکت تولیدی پوما قرار دارد و در رتبه چهارم شاهد نام شرکت مشاوره فناوری MHP هستیم (این شرکت از مشتقات گروه صنعتی پورشه است). رتبه پنجم این لیست نیز متعلق است به شرکت فناوری پزشکی با نام Siemens Healthineers. علاوه بر این، شرکتهای فولکسواگن، SAP، کاپژمینای، پورشه و بی ام دبلیو در ردههای 5 تا 10 قرار دارند.
بررسی فرهنگ و قوانین کاری در آلمان

یکی از نکات مهم در خصوص کار در آلمان که کمتر به آن پرداخته میشود، فرهنگ کار و قوانین کاری در آلمان است که این قوانین کاملاً با قوانین رایج در کشورمان متفاوت است. این فرهنگ کاری شامل برنامهریزی دقیق، وقتشناسی، نظم و مدیریت است. برای مثال بسته به نوع و ساعت و شیفت کاری که شما انتخاب میکنید ممکن است برنامه کاری شما را به صورت هفتگی به شما ارائه کنند. به این معنی که برنامه کاری این هفته شما ممکن است با هفته قبل یا هفته بعد متفاوت باشد. نکته مهم بعدی وقتشناسی است. برای مثال در ایران اگر ساعت کاری شما از ساعت 9 شروع میشود شما معمولاً زمانی بین 9:5 تا 9:10 سر کار حاضر میشوید. اما در آلمان حتی با 3 دقیقه تأخیر نیز به شما اخطار داده میشود.
نظم و مدیریت نیز یکی از دیگر مواردی است که در محیطهای کاری و حرفهای حرف اول را میزند. برای مثال تمام جلسات، اهداف شرکت و… به طور دقیق برنامهریزی میشوند و برای آنها زمان مشخصی تعیین میشود و با مدیریت و نظارت دقیق تمام تصمیمگیریها و عملکردها بر طبق این برنامه پیش میرود. پس اگر شما نیز انسان سختکوشی هستید، توانایی این را دارید که خود را با نظم، مدیریت، برنامهریزی، وقتشناسی و دستور کار انطباق دهید، میتوانید برای کار در آلمان بسیار مناسب باشید و پیشرفت کنید.

مشاغل مورد نیاز آلمان
آلمان بهعنوان یکی از صنعتیترین و پیشرفتهترین کشورهای اروپایی دارای فرصتهای شغلی بسیاری است. از طرفی نیز روابط تجاری و بازرگانی متعدد و خوبی که آلمان با دیگر قدرتهای جهانی دارد، باعث شده تا این فرصتهای شغلی نسبت به گذشته افزایش چشمگیری داشته باشند. اما جمعیت آلمان رو به پیری گذاشته و از همین رو این کشور به دنبال نیروی کار جوان و با استعدادی است که از این طریق همیشه در صدر یکی از بزرگترین قدرتهای جهانی باقی بماند. این موضوع هم باعث به وجود آمدن فرصتهای شغلی بیشماری برای مهاجران شده و در عین حال باعث پیشرفت صنعت، تکنولوژی و اقتصاد این کشور شده است.
آلمان نیز با وضع قوانین حمایتکننده از این مهاجران و فراهم کردن شرایط خوب برای نیروی کارش توانسته پیشرفت چشمگیری داشته باشد. اما شما نیز حتماً تا به حال به این فکر کردهاید که شرایط و بازار کار رشته تخصصی شما برای کار در آلمان چگونه است. به همین علت نیز در این بخش لیستی گرد آوردهایم که در آن بیشترین مشاغل مورد نیاز این کشور را جای دادهایم:
- مهندس نرمافزار
- مهندس توسعه وبسایت و برنامهنویس
- مهندس علوم کامپیوتری
- مهندس و مشاور فناوری اطلاعات
- مهندس طراحی فنی
- مهندس طراح صنعتی
- مهندسان ساختوساز و ساخت مدل
- مهندس تحقیقات و توسعه فنی
- مهندسی فلزات و جوشکاری
- مهندس مکاترونیک
- مهندسی مکانیک، خودرو و…
دقت داشته باشید که به دلیل تقاضای فراوان در بسیاری از رشتههای تحصیلی مثل برنامهنویسی، کارفرمایان آلمانی ممکن است با در نظر گرفتن استعداد و توانایی شما شرطی برای داشتن مدرک تحصیلی شما لحاظ نکنند. پس در واقع اگر شما در هرکدام از این رشتهها تخصص و تبحر کافی داشته باشید، حتی بدون داشتن مدرک تحصیلی نیز میتوانید شانس خود برای استخدام را امتحان کنید.
پرستاری نیز یکی از مشاغلی است که آلمان شدیداً به آن نیاز دارد
همانطور که پیشتر نیز به آن اشاره شد، جمعیت آلمان جمعیتی رو به پیری است. از همین رو درخواست برای استخدام پرستار نیز بالا گرفته است. پرستاری که با استخدام به صورت خصوصی یا در خانههای سالمندان و مراکز درمانی و بیمارستانها بتواند نیازهای بهداشتی درمانی این کشور را برطرف کند. اکنون نیز با شروع همهگیری کرونا نیاز به پرستار در مراکز درمانی و مراقبتی برای کار در آلمان بیش از پیش افزایش یافته است. اگر شما هم بهعنوان یک پرستار به مهاجرت از طریق کاری علاقه دارید، به راحتی میتوانید از این طریق به آلمان مهاجرت نمایید.
نتیجه گیری
کشور آلمان بهعنوان یکی اقتصادهای برتر جهان در قرن حاضر در نظر گرفته میشود. تقاضای زیاد و اقتصاد پیشرفته این کشور باعث رونق روزافزون بازار کار این کشور شده است. ازاینرو، جذب نیروهای متخصص داخلی و خارجی در دسته اهداف اصلی سیستم و دولت آلمان قرار داد. دانش آموزان، دانشجویان و مهاجرانی که از کشورهای اتحادیه اروپا و دیگر کشورها به آلمان وارد میشوند، باید با در نظر گرفتن شرایط و قوانین تعیینشده به کار در آلمان بپردازند و به بازار کار این کشور وارد شوند. برای تضمین موقعیتهای شغلی مناسب و تضمین آینده کاری خود بهتر است در ابتدا به بررسی نیازمندی شرکتهای برتر در حوزههای مختلف و شهرهای مستعد بپردازید و برای یافتن بهترین موقعیت کاری به سایتهای آنلاین و مشاورین مربوطه مراجعه کنید.

ارتباط با ما
اگر درباره ی این مقاله سوالی داشتید که به پاسخش نرسیدید، متخصصان ما آماده پاسخگویی به شما هستند.
0 Comments